Lezingen

Wil je als school, kinderdagverblijf, Centrum Jeugd en Gezin, bibliotheek of andere instantie een inspirerende lezing voor ouders of professionals, dan ben je bij mij aan het juiste adres. Je vindt hier een paar standaard thema’s waar ik al vele lezingen over heb gegeven maar natuurlijk is het ook mogelijk een avond volledig op maat te verzorgen.

Als je eerst wil lezen hoe anderen over mijn lezingen denken, klik dan hier.


Fijn dat je er bent!

Een thema-avond voor alle ouders die hun kinderen al prima opvoeden, maar dat gewoon nog net iets leuker, beter of relaxter willen doen. Gebaseerd op de tips uit de Opvoedkalender. Een avond vol met herkenbare voorbeelden, inspirerende tips en veel humor.


Samen spelen, wat nou delen?

Alle kinderen maken ruzie. En iedere ouder vindt het wel eens lastig om daar effectief op te reageren. Tijdens de thema-avond kinderen en ruzie komt aan bod waar ruzies vandaan komen, hoe je de band tussen kinderen kunt versterken, wat je kunt doen om een groot gedeelte van de ruzies simpelweg te voorkomen en hoe je effectief kunt handelen tijdens ruzies. Gebaseerd op het gelijknamige boek.


Ik tel tot tien!

Als er iets is dat je als ouder kunt gebruiken in de opvoeding, dan is het wel geduld. En dat is nu precies iets waar de meeste ouders van aangeven soms nét een beetje te weinig van te hebben.

Zeker op momenten dat je kind overmand wordt door emoties, helpt het natuurlijk het beste om als ouder zelf rustig te blijven. Maar juist op die momenten vinden we het als ouder het lastigst om geduldig te reageren. Want de emoties van je kind, doen ook vaak iets met jou als ouder.

Waar komen al die emoties, zowel bij onze kinderen als onszelf, toch vandaan? Wat kun je doen om je kind te leren omgaan met zijn emoties, hoe kun je het beste reageren op huilbuien, groot verdriet, angst of woede. En wat kun je doen aan je eigen emoties?


Wie is er nou de baas?

Als ouder hoef je niet de baas te zijn om invloed te hebben op je kind. Sterker nog, juist door je kind te benaderen vanuit contact in plaats van macht, zal je kind meer willen luisteren naar wat jij te vertellen hebt. Tijdens deze inspirerende lezing krijg je praktische tips om je kind zo te benaderen, zoals je zelf benaderd wilt worden. Je zult zien hoe je, zonder over je eigen grenzen heen te gaan, rekening kunt houden met de grenzen en behoeften van je kind.
Een lezing over de kracht van voorbeeldgedrag, oplossingen zoeken vanuit samenwerking en over het belang van intrinsieke motivatie.


Help een peuter!

Peuters. Er wordt van alles over gezegd en geschreven. Vaak dat ze lastig zijn en op zoek naar grenzen. Dat ze voortdurend nee zeggen en driftbuien hebben. 

Maar eigenlijk zijn peuters ook heel schattig, aandoenlijk,  leuk en lief. Tijdens deze thema-avond krijg je veel informatie over de ontwikkeling van je peuter en tal van adviezen om het beste in je peuter naar boven te halen.Temperamentvolle kinderen

Sommige kinderen lijken moeilijker op te voeden dan andere. De ‘standaard’ opvoedadviezen lijken bij deze kinderen niet, of juist averechts te werken. Vaak gaat het dan om kinderen die ‘meer temperament’ hebben.

Tijdens deze thema-avond komen de voor- en nadelen van temperament aan bod en krijg je als ouder of professional praktische handreikingen die kunnen helpen bij het opvoeden van een temperamentvol kind.