De gevoeligheid van temperamentvolle kinderen
De gevoeligheid van temperamentvolle kinderen
Dit blog is deel 4 in een serie over temperamentvolle kinderen. Veel van deze kinderen zijn, naast vasthoudender, intenser, behoedzamer en opmerkzamer, ook gevoeliger dan andere kinderen.
Ze kunnen voor veel verschillende dingen extra gevoelig zijn. Bijvoorbeeld voor harde geluiden, ruwe materialen, stemmingen van anderen, geuren, smaken, fel licht, warmte/kou.
In dit blogje aandacht voor die gevoeligheid en wat je als ouder kunt doen om hier beter mee om te gaan.
De emmer
Ik maak wel eens de vergelijking met een emmer. Een gevoelig kind heeft een kleinere emmer (die is dus sneller vol), prikkels van buiten betekenen voor hem grotere druppels (minder druppels voor de emmer vol is) en het afvoerputje waar je het water weg kan laten lopen is kleiner (het duurt langer voor de emmer weer helemaal leeg is).
Op het moment dat de emmer leeg of halfvol is, gaat het vaak prima met je kind maar zodra de emmer voller begint te raken begint ie al een beetje te wiebelen (je ziet dit dan aan onrust, mopperen of zeuren van je kind). Wordt de emmer te vol dan overstroomt ie (huilen, overstuur, boos) en op het moment dat er een te grote laatste druppel bijkomt valt de emmer om (een driftbui).
Zorg voor minder druppels
Het is dus belangrijk om het aantal prikkels op een dag laag te houden. Soms lijkt het namelijk misschien alsof je kind volledig overstuur raakt om iets heel kleins (bijvoorbeeld omdat je het verkeerde toetje gekocht hebt), maar in de praktijk is het vaak gewoon net de laatste druppel. Vaak zijn we als ouders geneigd om de kleine ongemakken (een broek die niet lekker zit, een beetje honger, te veel kabaal) weg te wuiven. Vaak doen we dit vanuit het gevoel dat we zo ons kind weerbaarder maken maar in werkelijkheid zorgen we er juist op die manier voor dat de emmer uiteindelijk omvalt.
Maak de emmer vaker leeg
Als je lang wacht met het leeg gooien van de emmer, duurt het ook lang om het water weg te laten lopen. Het is effectiever om de emmer wat vaker leeg te gooien. Dit kun je doen door je kind tussendoor iets ontspannends te laten doen.
Het is natuurlijk per kind verschillend wat ontspannend werkt, maar je kunt dan bijvoorbeeld denken aan kleuren, lezen, een rustig muziekje luisteren (met koptelefoon op), met water spelen (eventueel in bad), met lego of kapla bouwen, voorlezen of even samen knuffelen
Het moet iets zijn waar je kind heel rustig van wordt maar ook iets dat je kind heel fijn vindt om te doen. Het liefst iets waar hij echt even helemaal in kan opgaan.
Maak de emmer groter
Vaak kun je de emmer van je kind vergroten door te zorgen voor meer nachtrust. Temperamentvolle kinderen hebben over het algemeen meer slaap nodig dan andere kinderen (slapen is de beste manier om de emmer te legen) maar doordat ze vaak moeilijker in slaap vallen, krijgen ze dit juist minder. Vermoeidheid laat de emmer enorm krimpen dus probeer je kind meer te laten slapen. Hier zal ik binnenkort nog een blogje aan wijden.
Een andere manier om de emmer wat te vergoten is door het regelmatig doen van ademhalingsoefeningen, door yoga of door mindfulness. Ook hier zal ik binnenkort wat meer over schrijven.
Vertel je kind het verhaal van de emmer
Het is fijn voor je kind als hij zelf wat beter snapt waar al z’n emoties vandaan komen. Je kunt deze metafoor dan ook regelmatig gebruiken om uit te leggen dat het belangrijk is om nu even de emmer leeg te gooien (even wat rustigs doen) of om samen met je kind te bedenken wat nog meer kan helpen om de emmer groter te maken. En je kind kan het zo zelf ook makkelijker aangeven als het hem teveel dreigt te worden. Leer je kind dat het beter is om even rust te nemen als de emmer halfvol is dan te wachten tot hij overstroomt.
Maak je druk om de emmer, niet om het water
Soms zal het toch gebeuren dat de emmer omvalt. Op dat moment kun je je beter druk maken om de emmer (je kind) dan om het water dat wegstroomt. Eerst je kind helpen kalmeren en pas daarna de rest opdweilen. In mijn blogje over driftbuien kun je daar nog meer over lezen.
Wees je bewust van jezelf
Temperamentvolle kinderen zijn vaak extreem gevoelig voor hoe je je als ouder voelt. Ze merken het direct aan je als je niet lekker in je vel zit, of als je gehaast bent of geïrriteerd of onzeker. Als ouder heb je vaak zelf de allergrootste invloed op hoe een situatie verloopt.
Sta af en toe even bewust stil bij hoe je je zelf voelt en als je merkt dat je onrustig of gespannen bent zorg dan even extra goed voor jezelf. Hoe beter het met jou gaat, hoe beter het met je kind zal
gaan.
Wil je meer weten en leren over je temperamentvolle kind?
Kom dan naar de workshop temperamentvolle kinderen. Klik hier voor meer informatie.