De vasthoudendheid van temperamentvolle kinderen
De vasthoudendheid van temperamentvolle kinderen
In mijn vorige blog schreef ik over temperamentvolle kinderen. Kinderen met meer temperament ‘scoren’ vaak hoger op eigenschappen als intensiteit, gevoeligheid en opmerkzaamheid.
In de komende blogs zal ik per eigenschap ingaan op de voordelen hiervan en een aantal handreikingen bieden die jou en je kind kunnen helpen beter om te gaan met de nadelen. In dit blog aandacht voor vasthoudendheid.
De voordelen van vasthoudendheid
Veel temperamentvolle kinderen zijn vasthoudender dan gemiddeld. Als iets belangrijk voor ze is, gaan ze daar volledig voor. Ze zullen niet zo vlug opgeven als iets niet lukt, het zijn echte doorzetters.
Doordat je kind sterk vast kan houden aan zijn eigen mening, zal hij minder snel beïnvloed worden door anderen. Dat maakt hem minder gevoelig voor groepsdruk, hij zal duidelijker blijven staan voor wat hij belangrijk vindt. Daar ga je in de pubertijd nog heel dankbaar voor zijn.
Koester de eigen wil
Probeer de vasthoudendheid van je kind te zien als een positieve eigenschap: het zou zonde zijn om zijn sterke wil te ‘breken’. Natuurlijk zal je kind wel moeten leren om zich regelmatig flexibel op te stellen en open te staan voor de mening van anderen. Kortom, hij moet zijn eigen wil niet afleren, maar nieuwe vaardigheden bijleren.
Ga zoveel mogelijk uit van samenwerking
Dit kun je doen door als ouders een sfeer te creëren waarin zoveel mogelijk wordt uitgegaan van oplossingen die voor iedereen acceptabel zijn. Met een beetje creativiteit en doorzettingsvermogen lukt het vrijwel altijd om een oplossing te vinden die recht doet aan de wil van alle betrokkenen. Als je kind weet dat zijn ouders hun best doen om steeds te zoeken naar manieren om iedereen tevreden te stellen, zal hij meer geneigd zijn om ook open te staan voor de behoeftes van anderen. Maak er een soort mantra van: ‘wij houden hier altijd rekening met elkaar’ of: ‘we kiezen hier alleen voor oplossingen waar iedereen zich in kan vinden.’ Dat is, zeker in het begin, erg tijdrovend maar hoe handiger je er samen in wordt, hoe sneller het zal gaan. En daarnaast is deze manier altijd sneller en prettiger dan wanneer je kind steeds explodeert. Ik zal in een volgend blog wat dieper ingaan op hoe je concreet samen oplossingen kunt bedenken.
Bespreek situaties van tevoren
Als een vasthoudend kind eenmaal iets in z’n hoofd heeft, is het best lastig om hem daar vanaf te brengen. Het kan daarom handig zijn er voor te zorgen dat hij bepaalde dingen niet onterecht verwacht. ‘We gaan zo naar de winkel om een cadeautje te kopen voor je neef. Dat betekent dus dat we vandaag niks voor jou kopen.’ Of: ‘Je kunt nog even televisie kijken, maar over tien minuten gaan we eten dus je kan niet nu het hele programma afkijken’ (lang leve uitzending gemist voor dit soort situaties trouwens).
Stel geen grenzen vanwege het grenzen willen stellen
‘Je moet laten zien wie er de baas is.’ ‘Als je dit nu goed vindt loopt ie straks zo over je heen.’ ‘Je moet wel consequent zijn anders leert hij het nooit.’ Allemaal uitspraken die je als ouder regelmatig te horen krijgt en waardoor je misschien vaker op je strepen blijft staan omdat je denkt dat je anders je gezag verliest. Natuurlijk is het belangrijk om van je kind te verwachten dat hij rekening houdt met jou, (en anderen) maar de kans is groter dat hij dat doet wanneer er niet teveel grenzen zijn. Denk dus goed na over wat je echt belangrijk vindt en over de argumenten die je ergens voor hebt. Als je echt goed aan jezelf kunt verkopen waarom je een bepaalde grens hanteert, zal je kind veel sneller geneigd zijn om ‘m te accepteren dan wanneer het een ‘omdat ik het zeg’ grens is.
Gebruik je eigen gedrag als voorbeeld
Kinderen leren bovendien het meest van het voorbeeldgedrag van hun ouders. Als jij graag wilt dat je kind wat minder vasthoudend wordt, is het dus effectiever om jezelf flexibel op te stellen en niet star vast te houden aan wat jij wilt. Zeg af en toe iets als ‘Ik merk dat het echt heel belangrijk voor je is. Zullen we het voor deze keer dan toch maar gewoon doen?’ Die flexibiliteit krijg je op den duur vanzelf van je kind terug.
Beschouw gedrag als lopen
Wees geduldig, ook op het gebied van gedrag moet je kind bepaalde vaardigheden leren. Net als toen hij leerde lopen, gaat dat met vallen en opstaan. Je flexibel opstellen, openstaan voor de mening van een ander en op een constructieve manier voor jezelf opkomen leer je niet van de ene op de andere dag. Wees blij met iedere kleine vaardigheid die je kind oppakt. Toen hij leerde lopen verwachtte je ook niet dat hij opeens de hele kamer door rende toch?
Probeer zoveel mogelijk te genieten
Het samenleven met een temperamentvol kind kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Ook als je bovenstaande zaken toepast, zal dit zo blijven. Het is daarom misschien wel extra belangrijk om vooral ook te genieten van de leuke momenten. Dit zorgt voor positieve energie die je hard nodig hebt op de momenten dat het moeilijk is.
Ga dus op zoek naar die situaties en momenten waarop het wel lekker gaat, en probeer die zoveel mogelijk te creëren.
In dit blog stond de vasthoudendheid van je kind centraal. Als je een temperamentvol kind hebt, heeft hij waarschijnlijk ook ‘meer’ van een aantal andere eigenschappen zoals bijvoorbeeld gevoeligheid, intensiteit, opmerkzaamheid of een behoedzame eerste reactie. Hierover zal ik in mijn volgende blogs verder schrijven.
Wil je meer weten en leren over je temperamentvolle kind?
Kom dan naar de workshop temperamentvolle kinderen. Klik hier voor meer informatie.