Behoefte aan verbinding
Behoefte aan verbinding
Temperamentvolle kinderen hebben ontzettend veel behoefte aan verbinding. Hoe beter de band tussen jou en je temperamentvolle kind hoe beter hij zich zal ontwikkelen, hoe lekkerder hij in zijn vel zit en hoe gemakkelijker het is om samen te werken.
De meeste temperamentvolle kinderen hebben meer van jou als ouder nodig om zich verbonden te blijven voelen. Je zult als ouder dus meer moeten investeren in de band met je kind.
Als temperamentvolle kinderen eenmaal weten en voelen dat de verbinding er onvoorwaardelijk is, durven ze hun eigen weg te gaan. Maar er hoeft vaak maar weinig te gebeuren om er voor te zorgen dat een temperamentvol kind gaat twijfelen aan die verbinding. Daarom in dit blog een aantal suggesties om de band met je kind (nog) sterker te maken.
Meer tijd
De meest voor de hand liggende manier om de band met je kind te versterken is door veel tijd samen door te brengen. Dit is dus iets om rekening mee te houden in je planning.
Natuurlijk is je tijd beperkt. Naast het zorgen voor je kind heb je ook andere zaken die een plek in je agenda verdienen maar hoe meer het je lukt om tijd voor je kind vrij te maken hoe fijner het uiteindelijk voor jullie allemaal zal zijn.
Dingen die echt moeten kun je ook combineren met tijd en aandacht voor je kind. De beste gesprekken hadden we vroeger tenslotte ook tijdens de afwas dus samen boodschappen doen, samen koken, of samen de kamer opruimen kan een heel goede manier zijn om de band juist te versterken.
Echt aanwezig zijn
Alleen lijfelijk aanwezig zijn is voor je kind niet genoeg. Hij wil voelen dat je er echt bent. Temperamentvolle kinderen hebben het veel eerder in de gaten als je hoofd er niet bij is. Probeer met je aandacht dan ook echt in het moment te blijven. Maak je hoofd zo leeg mogelijk en richt je volledig op het hier en nu. Even niet aan je werk denken of aan die stapel was die nog ligt te wachten. Je kunt tenslotte toch maar één ding tegelijk doen.
Natuurlijk zijn er ook momenten dat je wel even iets anders moet doen terwijl je kind er is. Het is belangrijk om dit dan expliciet te zeggen tegen je kind. Als je bijvoorbeeld moet werken of bellen en je verwacht dat je kind zich even zelf vermaakt, benoem dat dan duidelijk vooraf. Op die manier snapt je kind dat je hem niet afwijst maar dat je gewoon iets anders moet doen. Het helpt ook om tegen je kind te vertellen hoe lang het duurt voordat je weer tijd hebt.
Maak ieder nieuw moment weer even echt contact
Temperamentvolle kinderen hebben het nodig om ieder nieuw moment weer te voelen dat er contact is. Dat begint al bij het opstaan. Als je de dag begint met een echt contactmoment, bijvoorbeeld door even samen met je kind in bed te knuffelen of even op de rand van het bed samen te kletsen, begin je al met een enorme voorsprong.
Maar ook als je je kind op school ophaalt bijvoorbeeld, helpt het als je echt even op ooghoogte van je kind komt en zegt ‘Hey lieverd, fijn dat je er bent’. En zelfs als je kind een half uurtje boven heeft gespeeld en weer de kamer in komt, is het fijn om even te laten merken dat je hem gezien hebt door even te glimlachen of een aai over z’n bol te geven.
.
Kies zoveel mogelijk voor verbindende activiteiten
Als je tijd doorbrengt met je kind, zorg dan dat die zo verbindend mogelijk is. Een boek voorlezen verbindt meer dan samen een film kijken, een boswandeling maken zorgt voor meer contact dan naar een binnenspeeltuin gaan, samen een spelletje doen versterkt de band beter dan allebei achter een scherm je eigen ding doen.
Glimlach zoveel mogelijk naar je kind
Nog een manier om de verbinding met je kind te stimuleren is door zoveel mogelijk te glimlachen. Gevoelige kinderen zijn vaak voortdurend op zoek naar kleine vormen van bevestiging. Daarnaast glimlachen de meeste kinderen automatisch terug. Door te glimlachen wordt er een signaal naar je hersenen gestuurd dat je vertelt dat je je gelukkig voelt dus zowel jij als je kind gaan je ook gewoon echt beter voelen door veel te glimlachen. Dit wordt de facial feedback hypothesis genoemd.
Knuffel zoveel mogelijk
Door te knuffelen wordt het hormoon oxytocine vrijgemaakt. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat de band met je kind versterkt. Knuffel dus zoveel mogelijk en laat je kind het moment bepalen dat hij loslaat. Op die manier ben jij niet degene die de verbinding verbreekt maar kan je kind zelf bepalen wanneer het genoeg is.
Mocht je kind niet zo’n knuffelaar zijn bedenk dan allerlei andere manieren om lichaamscontact te hebben zoals het masseren van zijn voeten of een boek voorlezen terwijl je kind tegen je aan zit. Knuffelen is iets wat je kunt leren en het is echt de moeite om hier in te investeren.
Een vast contactmoment
Natuurlijk zijn er ook dagen dat je minder tijd hebt of dagen waarop je zelf wat meer afwezig bent omdat je veel aan je hoofd hebt. Maak er daarom een gewoonte van om iedere dag een vast moment te reserveren waarop je even één op één tijd met je kind hebt. Het liefst een beetje aan het einde van de dag, zoals na het eten of vlak voor het naar bed gaan. Je kunt dan samen de dag bespreken, bijvoorbeeld door te vragen naar wat het fijnste was van die dag en wat juist heel vervelend was.
Dit is natuurlijk best tijdrovend. Een temperamentvol kind heeft nu eenmaal meer aandacht nodig. Maar op deze manier is het wel tijd en aandacht die prettig is voor je kind en ook fijn voor jezelf. Hoe meer tijd je hierin investeert, hoe minder tijd je kwijt zult zijn aan de effecten die ontstaan als je kind zich niet met je verbonden voelt. Liever preventief lachen en knuffelen, dan achteraf mopperen en corrigeren.